10 дървета от областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Пловдив,

...
10 дървета от областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Пловдив,
Коментари Харесай

Започна гласуването за Дърво с корен 2016

10 дървета   от областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, София и Хасково  се борят за купата " Дърво с корен 2016 ". От през днешния ден -  15 септември до 14 октомври 2016 година , в това число, на  формалния уебсайт на състезанието  ще протече обществено онлайн гласоподаване, което ще дефинира победителя в тазгодишната конкуренция. Той ще получи привилегията да показа България в интернационалния конкурс  " Европейско дърво на годината 2017 "   и в допълнение - обзор от формалния сътрудник на състезанието -  Асоциацията на арбористите в България , които ще посочат ограничения за възстановяване на положението на дървото.

Претенденти за купата са:

  1. Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково.
  2. Дъбът от кв. " Речица ", гр. Сливен.
  3. Чинарите от ул. „ Симеон Велики ”, гр. Силистра.
  4. Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил.
  5. Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово.
  6. Горунът от с. Голеш, Софийска област.
  7. Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник.
  8. Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич.
  9. Софората от с. Труд, обл. Пловдив.
  10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.

Освен за 10-те финалиста в главната категория " Дърво с корен ", на уеб страницата на самодейността може да се гласоподава и за 3-мата кандидати в спомагателната категория  " Вековните дървета приказват 2016 "  за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени от журито на състезанието тук са:  дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област;  тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян;  секвоите в Борисовата градина, гр. София.

Гласуването за " Дърво с корен 2016 " и " Вековните дървета приказват 2016 " се прави посредством изтъкване на ел. поща и следващо удостоверение на гласа от връзката в полученото писмо. От една е-поща може да се гласоподава единствено един път за " Дърво с корен 2016 " и един път - за " Вековните дървета приказват 2016 ".

Шестчленното жури избра и спечелилите в спомагателните категории  " Млад природолюбител "  - за деца от 6 до 14 година и  " Изборът на специалистите "   -  за дървета, номинирани от експерти в сферата, като те ще бъдат оповестени, дружно със спечелилите в онлайн гласуването кандидати, по време на церемонията по награждаване, която ще се организира на  25 октомври в постройката на Представителството на Европейската комисия в София .

Победителите в " Дърво с корен 2016 " и спомагателните категории ще получат още: нощувка за двама в комплекс  „ Косовските къщи ” , с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг премеждие по р. Струма от  „ Адвенчърнет ” , ваучер за посещаване в детски теоретичен център  „ Музейко ” , абонамент за  National Geographic България и абонамент за  NG Kids България .

От тази година имаме и прелестно изобретение в състезанието - номинации за забележителни и обичани дървета ще се одобряват целогодишно, без спиране. В момента към този момент се одобряват номинации за идващото издание на самодейността - " Дърво с корен 2017 " . Както постоянно, той е отворен за всички  – деца, възрастни, учители, възпитаници, институции, компании, организации или неофициални групи от хора. Условията за присъединяване може да видите  тук .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР